(Tutorial) Cum instalezi WordPress prin FTP sau SSH

WordPress este cel mai popular CMS (sistem de administrat continutul) la ora actuala pe tot internetul. In anul 2015 erau active 24 de milioane de website-uri care rulau pe platforma WordPress.

WordPress iti ofera posibilitata de a seta rapid blog-uri sau website-uri ce ruleaza PHP si folosesc baze de date MySQL, este o solutie extrem de flexibila avand la dispozitie o multitudine de plugin-uri pentru a personaliza continutul.

In acest tutorial iti vom arata cum poti instala rapid WordPress pe un domeniu gazduit pe un server Selfcloud, utilizand FTP sau SSH si aplicatia Selfcloud.

Pasul 1. Adaugare domeniu pe server

Te conectezi cu contul tau in aplicatia Selfcloud (https://app.selfcloud.ro), alegi server-ul pe care vrei sa adaugi domeniul si faci click pe butonul “Adauga domeniu”. Datele de conectare si accesare o sa le primesti pe mail la adresa cu care te autentifici in Selfcloud.

Dupa adaugarea domeniului trebuie sa te asiguri ca ai modificat (furnizorul de la care ai cumparat domeniul), nameserverele curente cu cele Selfcloud (ns1.selfcloud.io, ns2.selfcloud.io, ns3.selfcloud.io).

Tine cont ca propagarea domeniului poate sa dureze de la cateva zeci de minute la cateva ore (in functie de furnizorii de internet – ISP). Poti verifica daca domeniul s-a propagat prin accesarea acestuia si ar trebui ca browser-ul sa-ti afiseze urmatoarea pagina:

Pasul 2. Creare baza de date MySQL

Tot in aplicatia Selfcloud, daca accesezi domeniul adaugat mai sus (la Pasul 1) o sa gasesti sectiunea de administrare a acestuia. Platforma WordPress are nevoie de o baza de date MySQL pentru a stoca si a afisa datele intr-un mod dinamic.

Odata ajuns in sectiunea de administrare trebuie sa mergi in sectiunea “Baze de date” si prin click pe butonul “Adauga”, poti creea o noua baze de date MySQL. Completeaza datele din formular, foarte important este sa folosesti o parola cat mai sigura si dificil de ghicit (minim 8 caractere + minim o litera mare + cifre).

Apasarea butonului “Adauga” de la sfarsitul formularului iti va creea baza de date conform datelor introduse.

Pasul 3. Instalare WordPress

Instalare prin FTP

Acum ca avem tot ce ne trebuie pentru a instala WordPress putem incepe procesul.

Trebuie sa vizitezi link-ul https://wordpress.org/download/ pentru a descarca ultima versiune aparuta (sub forma de arhiva ZIP).

Dupa descarcarea arhivei pe calculatorul tau trebuie sa ne conectam prin FTP la server, respectiv domeniu. Pentru asta avem nevoie de un client FTP, cel mai uzual si folosit este FileZilla (il poti descarca gratuit de la https://filezilla-project.org/download.php).

Imediat ce ai instalat si deschis FileZilla trebuie sa introduci datele de conectare FTP, pe care le-ai primit la adresa ta de email, odata cu adaugarea domeniului pe server-ul tau Selfcloud.

In FileZilla, in partea de sus, gasesti 4 campuri de completat pentru a te conecta:

Host: Completezi adresa server-ului sau adresa IP

Username: Completezi user-ul

Parola: Parola generata

Port: 21

Toate aceste date le-ai primit pe email in momentul cand ai adaugat domeniul pe server-ul tau.

Dupa completare faci click pe butonul “Quickconnect”. In cazul in care iti apare un mesaj de informare cu “Certificate TLS/SSL” faci click pe butonul “OK” dupa care ar trebui sa iti apara fisierele si folderele aferente domeniului tau.

Trebuie sa navighezi in folder-ul “web”, subfolder-ul cu denumirea domeniului tau si subfolder-ul denumit “public_html”. In acest folder o sa gasesti doua fisiere ce se creeaza automat cand adaugi domeniul (index.html si robots.txt), pe care trebuie sa le stergi.

Acum, in acelasi folder poti sa copiezi pe server prin “Drag-and-Drop (click-si-trage)” arhiva ZIP cu WordPress pe care am descarcat-o anterior de la adresa https://wordpress.org/download/.

Odata ce arhiva a fost uploadata pe server, continutul acesteia trebuie dezarhivat. Ne vom folosi de un utilitar PHP pentru a dezarhiva, il poti descarca la adresa https://selfcloud.ro/utile/unzipper.zip sau direct pe GitHub la adresa https://github.com/ndeet/unzipper. Fisierul din arhiva denumit “unzipper.php” trebuie uploadat pe server in acelasi folder, unde am uploadat si arhiva cu WordPress.

Imediat ce fiserul “unzipper.php” este pe server il putem vizita prin accesarea adresei http://(domeniul-tau)/unzipper.php. Odata ajuns in pagina este suficient sa facem click pe butonul “Unzip Archive”. In acest moment in FileZilla (click dreapta si Refresh) avem un nou folder denumit “wordpress” pe langa fisierele “unzipper.php” si arhiva WordPress. Stergem arhiva WordPress si fisierul “unzipper.php” dupa care accesam folder-ul “wordpress” si selectam tot continutul acestuia (folderele si fisiere) pe care le tragem in folder-ul initial “public_html”. Odata ce toate fisierele si folderele s-au mutat complet, putem sterge folder-ul “wordpress”.

Gata! Acum poti sa vizitezi domeniul tau. O sa fii intampinat de procesul pentru setare WordPress, unde va trebui sa folosesti datele tale si cele de la baza de date adaugata la “Pasul 2” de mai sus.

Nota: Procesul prezentat mai sus prin care am uploadat direct arhiva cu WordPress si am dezarhivat-o pe server, este mult mai rapid. Bineinteles poti dezarhiva pe calculator arhiva si sa uploadezi toate fisierele fara sa mai uploadezi arhiva sau sa folosesti utilitarul “unzipper.php”.

Instalare prin SSH

Te conectezi la server cu datele primit pe mail odata cu adaugarea domeniului la “Pasul 1”. Pentru conectare poti sa folosesti pe Windows unul dintre cele mai populare softuri gratuite “Putty” (http://www.putty.org/) sau pe MacOS direct din aplicatia “Terminal”.

Odata conectat la server trebuie sa navigam in folder-ul din care este servit continutul web de catre server, vom folosi comanda “cd” si calea catre folder:

cd ./web/denumirea-domeniului-tau/public_html/

Ajuns in folder-ul “public_html” putem vizualiza continutul acestuia prin comanda “ls”:

ls
index.html  robots.txt

Stergem fisierele “index.html” si “robots.txt” prin utilizarea comenzii “rm”:

rm index.html
rm robots.txt

Acum ca foldere-ul este gol putem descarca direct pe server ultima versiune de WordPress prin comanda “wget”:

wget http://wordpress.org/latest.tar.gz

Odata descarcata arhiva aceasta trebuie dezarhivata prin comanda “tar”:

tar xfz latest.tar.gz

Avem continutul dezarhivat in folder-ul nou denumit “wordpress”. Stergem arhiva din nou utilizand comanda “rm” si mutam continutul folder-ului “wordpress” utilizand comanda “mv”:

rm latest.tar.gz
cd wordpress
mv ./* ../
rm -rf ./wordpress

Gata! Acum poti sa vizitezi domeniul tau si o sa fii intampinat de procesul pentru setare WordPress unde va trebui sa folosesti datele tale si cele de la baza de date adaugata la “Pasul 2” mai sus.

Acesta a fost tutorialul despre cum sa instalezi WordPress folosind FTP sau SSH, revenim si cu alte tutoriale.

Daca nu ai cont Selfcloud te poti inregistra vizitand https://www.selfcloud.ro .