(Tutorial) Configurare W3 Total Cache = WordPress rapid

Venim in intampinarea actualizarii pe care am realizat-o (aici anuntul complet), cu un tutorial despre caching pentru WordPress. Odata cu noua reteta software pentru serverele Selfcloud, beneficiezi de mai multe componente pentru caching, inclusiv Memcached. Iti aratam in continuare o simpla metoda prin care poti face ca website-ul tau WordPress, sa se incarce de 3x mai rapid.

Pentru asta o sa ai nevoie de unul dintre cele mai populare plugin-uri de WordPress si anume W3 Total Cache (W3TC). Este dezvoltat de CTO-ul de la Mashable si folosit bineinteles de Mashable si de site-uri foarte mari precum MakeUseOf, Yoast, Smashing Magazine, plus multe altele. In prezent aproape un milion de website-uri il folosesc si este gratuit, sunt anumite functii mai avansate ce se pot debloca prin plata.

In acest tutorial te vom ghida cum sa instalezi si sa configurezi W3 Total Cache. Acest plugin vine impreuna cu o multitudine de optiuni si configuratii avansate. Daca nu stii sa le utilizezi iti recomandam sa nu te “joci” cu ele, exista riscul sa afectezi negativ timpul de incarcare al website-ului tau.

1. Instalare W3 Total Cache

Daca ai deja un plugin de cache instalat, trebuie sa-l dezactivezi (disable) inainte de a continua cu pasii de mai jos. Totodata este bine sa nu ai active mai mult de un plugin pentru functia de cache.

Pentru a instala plugin-ul W3 Total Cache, trebuie sa accesezi panoul de administrare de la WordPress-ul tau. De obicei accesul se face prin domeniultau/wp-admin/. Imediat ce ai accesat interfata de administrare, trebuie sa mergi la sectiunea “Plugins” urmata de “Add New”, in acesta pagina o sa cauti W3 Total Cache dupa care click pe “Install” si click pe “Activate”.

 

2. Configurare W3 Total Cache

Odata cu instalarea plugin-ului W3 Total Cache o sa ai o noua sectiune in meniul WordPress denumita “Performance“. Odata ajuns in sectiunea Performance -> General o sa observi setarile pentru mai multe tipuri de cache. Fiecare tip de cache este intr-o caseta separata (box) si actioneaza asupra unei anumite componente.

In prima caseta “General” ai posibilitatea sa activezi toate optiunile posibile pentru toate tipurile de cache prin bifarea “Toggle all caching types on or off (at once)”, insa iti recomandam sa activezi fiecare tip de cache in parte.

Modul Page Cache

In sectiunea Page Cache bifam “Enable” si o sa configuram metoda de caching pentru pagini. O sa profitam de configuratia server-ului Selfcloud si alegem la “Page cache method:” varianta “Disk: Enhanced” iar cache-ul se va stoca pe spatiul de stocare SSD.

(O sa apasam pe butonul “Save all settings” dupa ce trecem prin toate modulele.)

Modulul Minify

Modulul Minify comprima toate fisierele de tip CSS si JavaScript pe care tema ta la utilizeaza. Comprimarea se realizeaza prin eliminarea liniilor de cod nefunctionale (comentarii) si prin stergerea tuturor spatiilor. Prin aceasta metoda se reduce cu aproximativ 10% dimensiunea fisierelelor. Bifam “Enable” si la fel ca in cazul modulului Page Cache configurat de mai sus, vom profita de configuratia server-ului Selfcloud si alegem ca metoda “Memcached”.

Modulul Database Cache

Acest modul este un factor extrem pentru timpul de incarcare, faciliteaza afisarea fara a mai interoga baza de date pentru interogari ce au fost deja realizate si au ramas neschimbate. Bifam “Enable” si alegem ca metoda de cache “Memcached”.

Modulul Object Cache

Modulul Object Cache il vom configura cu aceeasi metoda de caching la fel ca la Database Cache. Bifam “Enable” si alegem metoda de cache “Memcached”.

Modulul Browser Cache

Modulul de Browser Cache iti ofera posibilitatea de a seta variabilele de cache in header si respectiv compresia elementelor. Astfel anumite elemente sunt servite direct din browser-ul vizitatorului, atat timp cat acesta a mai vizita website-ul tau. Este indeajuns sa bifezi “Enable”.

Modulul Fragment Cache

Ultimul modul din lista pe care trebuie sa-l configuram este Fragment Cache. Acesta reduce timpul de executie prin servirea anumitor elemente direct din cache. Aici selectam ca metoda, “Opcode: Alternative PHP Cache (APC / APCu)”, astfel ne folosim de OpCache ce este preinstalat si preconfigurat pe fiecare server de gazduire web Selfcloud.

Acum putem efectua click pe butonul albastru din stanga “Save all settings”.

3. Ultimul pas este sa facem un preload pentru Page Cache.

Prin aceasta metoda fortam WordPress-ul, respectiv plugin-ul W3 Total Cache sa realizeaze cache in avans. Pentru asta mergem la meniul din stanga, rubrica Performance -> Page Cache. Aici bifam la modulul “Cache Preload” bifa pentru “Automatically prime the page cache”, setam Update interval la 10800 secunde si bifam “Preload the post cache upon publish event”.

Salvam totul prin butonul “Save all settings”.

Gata, acum poti sa te bucuri de un WordPress foarte rapid.

In cazul in care ai probleme cu incarcarea website-ului, incearca sa dezactivezi modulele de cache pe rand, urmate de click pe butonul albastru “Save Settings & Purge Caches”. Astfel iti dai seama care modul nu este compatibil cu website-ul tau.

 

 

  • Nu se merita.

    • Salutare, Ionica! Nu se merita caching-ul la WordPress? La ce te referi?